المنسف AlMansaf
التصنيف: 
  • التقاليد وأشكال التعبير الشفهي بما في ذلك اللغة
  • التقاليد
  • تقاليد الطعام
  • الاكلات الشعبية
المحافظة: 
الشرح: 

عادات اكل المنسف

المنسف هو احد اكلات المشهورة في الاردن محافظة الكرك خاصة وبتتكون من الاشراك والحم واللبن الجميد ويحدثنا المخبر عن عادات اكل المنسف .

المنسف هو اشهر اكله عند الكركيه ظلينا نسويه في الافراح والاتراح بنحطه في سدر كبير وبنصف حوالية 12 واحد تقريباً طبعاً لازم نحطه قدام الضيف او الشيخ او المعزب بنادي الضيف عشان يوكلوا طبعاً الواحد ما بصير ايمد ايدة على اللحم لازم اللقمة نكورها في الايد بنرميها رمي على الثم عشان ما توسخ الاصابع صاحب العزومه ممنوع يوكل مع الضيوف اكبر عار كان انه يمد ايدة على راس الذبيحة والاحسن ما ناس يبلش في الراس .

Al-Mansaf is one of the widely acclaimed dishes in Jordan, particularly in al-Karak Governorate, and it consists of Shiraak bread, mutton and yoghurt. Our informant tells us about Al-Mansaf traditions. 

Al-Mansaf is the most famous dish for us Karakies. We keep making in it in weddings and funerals. We place it upon a big platter and we seat about twelve people around it. Of course, we must place it in front of the guest, or the host calls the guests to it so they can eat. Of course, one shouldn’t stretch his hand out to the meat. The morsel must be rolled into a ball by hand and thrown into the mouth so as not to dirty the fingers. The host is forbidden from eating with the guests. It is a great shame to stretch out your hand to the head of the slaughtered animal. Better not start with head.

 
© 2024 تطوير وتصميم شركة الشعاع الأزرق لحلول البرمجيات. جميع الحقوق محفوظة