المنسف AlMansaf
التصنيف: 
  • التقاليد وأشكال التعبير الشفهي بما في ذلك اللغة
  • التقاليد
  • تقاليد الطعام
  • الاكلات الشعبية
المحافظة: 
الشرح: 

المنسف هو طبق أردني شعبي يتم تحضيره عادة في المناسبات السعيدة والحزينة. يشتهر الأردن بهذا الطبق في البلدان الأخرى. وهي مصنوعة من:

1- الجميد. 2- لحم الضأن المحلي. 3- خبز الشراك. 4- الزبادي. 5- الصنوبر واللوز والبقدونس. 7- السمن المحلي.

تجهيز:

أول شيء نضع اللحم على النار حتى يغلي ويصبح جاهزا. ثم نأخذ المرق ونضيف إليه الزبادي ونتركه ينضج. ثم نضع الجميد واللحوم وننتظرهم حتى يصبحوا جاهزين. يمكن إضافة السمن المحلي إلى الخلطة إذا رغبت في ذلك. بعد ذلك نحضر الأرز الذي سبق نقعه في الماء. نضيف السمن ثم نضيف الأرز ثم نضعه على النار. نضيف إليها الماء ونرش الملح والقرطم ونتركها حتى تنضج. بمجرد أن يصبح الأرز جاهزًا ، نضع ورقة خبز شراك على طبق ، نضيف الأرز فوقه ونتبل الأرز بالصلصة ، ونضع اللحم في منتصف الطبق ، ونرش البقدونس والصنوبر عليه. أعلى. تُسكب صلصة المنسف في وعاء عميق. كانوا يأكلون المنسف بأيديهم عند تحضيرهم للنزهات ، وبعضهم ما زال في بعض الأماكن. هناك طريقة خاصة لأكل المنسف. يجب أن نأكل باليد اليمنى بينما اليسرى خلف الظهر. لا ينبغي لأحد أن يمسك قطعة لحم ليست أمامه.

 

Al-Mansaf is a popular Jordanian dish usually prepared on happy as well as sad occasions. Jordan is famous for this dish in other countries. It is made from:

1- Jameed; 2- local lamb; 3- Shiraak bread; 4- yoghurt; 5- pine nuts, almond and parsley; and 7- local ghee. 

Preparation:

First thing, we put the meat on the fire until it boils and becomes ready. Then, we take the bouillon and we add yoghurt to it, and we leave it to simmer. Then, we put Jameed and meat and wait for them to become ready. It is possible to add local ghee to the mix if desired. Afterwards, we prepare the rice, which was previously soaked in water. We add ghee, then we add the rice, then we place them on fire. We add water to it, and sprinkle salt and safflower, and we leave it until its ready. Once the rice is ready, we spread a sheet of Shiraak bread on a platter, we add the rice on top of it, marinate the rice with the sauce, place the meat in the middle of the platter, and sprinkle parsley and pine nuts on top. Al-Mansaf sauce is poured into a deep bowl. They used to eat Al-Mansaf with their own hands when prepared on picnics, and some of them are still in some places. There is a special way to eat al-Mansaf. One must eat with the right hand while the left is behind the back. One shouldn’t reach for a piece of meat that is not in front of them. One shouldn’t also reach for the head, since it is for the host. The tongue is given to the poet or to the most eloquent in the group.

 
© 2024 تطوير وتصميم شركة الشعاع الأزرق لحلول البرمجيات. جميع الحقوق محفوظة