المنسف AlMansaf
التصنيف: 
  • التقاليد وأشكال التعبير الشفهي بما في ذلك اللغة
  • التقاليد
  • تقاليد الطعام
  • الاكلات الشعبية
الشرح: 

المنسف: وليمة احتفاءيه ودلالاتها الاجتماعية والثقافية

المنسف هو الطبق التقليدي الأكثر شعبية. إنه مظهر ورمز ثقافي يحظى بتقدير كبير ، ويتضمن دلالات قوية وعميقة للهوية ، والتماسك الاجتماعي ، والتضامن ، والتعبير عن الأمن ، والشعور بالهوية والأخلاق ؛ ناهيك عن القيم الاجتماعية المتنوعة الأخرى الواردة فيه. يتم تقديمه في جميع المناسبات والاحتفالات الكبرى ، مثل حفلات الزفاف والمواليد والزيارات الاجتماعية والأعياد ومراسم التخرج وتكريم الضيوف والاحتفال بالأعياد الدينية الكبرى.

يرتبط هذا التقليد بنمط الحياة الزراعية الرعوية التي تتوافر فيها اللحوم والزبادي بسهولة. يتكون الطبق من لحم مطبوخ في صلصة مخففة من كتل من اللبن الزبادي المجفف (الجميد) المصنوع من حليب الماعز أو الضأن. قطع كبيرة من لحم الضأن مسلوقة. يضيف الطباخ صلصة الجميد في القدر ليطبخها معًا. يقدم هذا المزيج المطبوخ بشكل أساسي مع الأرز ، وأحيانًا البرغل ، ويغطي طبقة من الخبز الرقيق الخاص يسمى (الشراك). قام المزارعون والبدو بمعالجة الجميد لتحسين صلاحيته الاستهلاكية وتقليل مساحة التخزين وتكاليف النقل.

 

يجب أن يكون الطبق المدور جاهزًا لترتيب طبقات الخبز والأرز واللحوم. يتم رش اللوز المجفف المقلي ، وأحيانًا البقدونس المفروم على السطح. في الشمال ، توضع حول اللحم كرات البرغل المقلية المحشوة باللحم المفروم. يبدأ أقارب المضيف في حمل الأطباق إلى قاعة الاستقبال. دائرة المدعوين حولهم ، كل منهم 5-7 أشخاص ، يأكلون باليد اليمنى ، بينما يتم وضع الشخص الأيسر خلف الظهر. يستخدم بعض الضيوف الأطباق

 

Mansaf: A Festive Banquet and its Social and Cultural Meanings AL Mansaf: A Festive Banquet and its Social and Cultural Meanings is the most popular traditional dish. It is a highly regarded cultural manifestation and symbol, which comprises strong and deep connotations of identity, social cohesion, solidarity, expressions of security, sense of identity and morality; not to mention other manifold social values contained in it. Al Mansaf is served at all major events, celebrations؛ weddings and baby-birth،for honoring guests and celebrating major religious holidays and many other occasions. A large section of people using al-Mansaf for diverse cultural and social purposes and sharing knowledge related to it in their midst. It is practiced by groups, communities, and individuals particularly women, who are chiefly involved in all stages of preparation from gathering ingredients to carrying out recipes, which they ensure its transmission within their respective families. The community of chiefs and cooks in production kitchens, restaurants, hotels, and cuisine societies, which contribute to spreading and transmitting the traditions of al-Mansaf. Many of these societies find support from local municipalities, which elect these societies to promote the element. Jordanians abroad, who represent society and share in its values, customs, and traditions within their families, contribute to its spread and preservation. Mostly, all Jordan celebrates al-Mansaf. In southern, northern, and middle badia, it is the only meal served to guests. Then, the rural areas in southern regions (al-Karak, At-Tafilah, Ma'an) except Aqaba, where Mansaf competes with a traditional seafood meal, al-Sayadyah. In the cities, al-Mansaf is for special occasions, and so it is the north (Irbid, ar-Ramtha, Ajloun, al-Mafraq) and Balqa. The element exists in regions around Jordanian boarders, where traditions merge because of connections between tribes, i.e. Tabuk southeast of KSA; an area is near the southern Jordanian boarders. Jordan share the element with Hauran to the north, Hebron, Negev Bedouins in southern Palestine, and the nomads living near the eastern boarders in Iraq and KSA. The dish consists of meat cooked in a sauce diluted from fermented dried lumps of yogurt (Jameed) made from goats or sheep’s milk. Chunky pieces of mutton meat are boiled. The cook adds the Jameed sauce into the pot to cook them together. This cooked mixture is mainly served with rice, and sometimes bulgur, overlying a layer of special thin bread called (Shraak). A platter, mostly rounded, should be ready for arranging the layers of the bread, rice, meat. Fried desiccated almonds, and sometimes chopped parsley are sprinkled on the surface. In the North, fried bulgur balls filled with minced meat are placed around the meat.
 
 
© 2025 تطوير وتصميم شركة الشعاع الأزرق لحلول البرمجيات. جميع الحقوق محفوظة